The Cognitive Continuum of Electronic Music

Onderzoeker:
Anıl Çamcı
Promotoren:
Prof. Frans de Ruiter (1ste promotor), Richard Barrett (2de promotor), Vincent Meelberg (co-promotor), E. Ozcan Vieira (co-promotor)
Type musicus:
componist, andere
Trefwoorden:
cognition, composition, diegesis, electronic music, gesture, semantics
Periode:
2010-2014
Eeuw:
13de eeuwse muziek

onderzoeker

Abstract

Anıl Çamcı onderzoekt de specifieke cognitieve eigenschappen van het luisteren naar elektronische muziek. Hij maakt hierbij gebruik van een methodologie waarbij artistieke praktijk, cognitieve experimenten en theoretische vertogen de basis vormen. 

Op deze manier tracht hij specifieke vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de manier waarop wij elektronische muziek ervaren en hoe deze muziek werkt op het niveau van waarneming, cognitie en affectie. Daarnaast onderzocht hij welke concepten in het brein van de luisteraar geactiveerd worden en waarom en hoe dit gebeurt. Hij stelt dat onze ervaring van elektronische muziek wordt geleid door een cognitief continuum dat geworteld is in onze alledaagse ervaringen. Het strekt zich uit van abstract tot representatief, en is gebaseerd op de relatie tussen gebaren in elektronische muziek en gebeurtenissen in de natuurlijke, alledaagse omgeving.

Gerelateerde activiteiten

1 december 2014 (13u30, 20u00)

Doctoraatslezing Anil Camci

Op maandag 1 december gaf Anil Camci twee lezingen waarin hij zijn artistieke output presenteerde, samen met mede-docARTES student Juan Parra Cancino, aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en in het STEIM (Studio for Electro Instrumental Music) in Amsterdam.